Työvaatteiden uusi elämä reppuina – HKL kierrättää työvaatteet

in ASIAKASTARINAT .

 

 

Kun Helsingin kaupungin liikenneliikelaitoksen kuljettajan työvaate on käytetty loppuun, se lähtee kierrätykseen. Yhteistyössä Image Wearin ja Globe Hopen kanssa tekstiileille keksitään uusiotuote, joka pidentää vanhan työvaatteen elämää useilla vuosilla. Vuonna 2017 HKL:n kuljettajien käytöstä poistuneista takeista suunniteltiin 700 reppua, jotka annetaan lahjaksi entisille omistajilleen eli kuljettajille. Työvaatteiden uusiokäyttö on yksi HKL:n panostuksista vastuullisuuteen ja ympäristöön. Globe Hope ja HKL ovat myös luoneet kokonaiskonseptin kaikille HKL:n poistotekstiileille.

 

HKL: hankintapäällikkö Nina Sundell kertoo, että liikelaitos työllistää noin 1200 henkilöä pääkaupunkiseudulla ja valtaosa liikelaitoksen työntekijöistä käyttää työssään työvaatteita. Hän kertoo, että työvaatteen kierrätysmahdollisuus on olennainen tekijä jo vaatteiden kilpailutusvaiheessa.

 

– Aloimme suunnitella työvaatekumppanimme sekä Globe Hopen kanssa poistuvien työvaatteiden kierrätystä ja uusiokäyttöä syksyllä 2017. Päädyimme valmistuttamaan kuljettajien takeista reppuja ja samassa yhteydessä loimme kokonaiskonseptin kaikille poistettaville tekstiileille, Sundell täsmentää.

 

Globe Hope kehittää kokonaiskonsepteja poistettaville tekstiileille ja tarjoaa niitä yrityksille. Vaikka HKL:n työvaatteet oli aiemmin pyritty hyötykäyttämään liikennöinnissä loppuun saakka, työvaatteiden uusiokäyttö oli uutta. Globe Hopen perustaja Seija Lukkalan mukaan se on useille yrityksille kiinnostava vaihtoehto, sillä vuoden 2016 jälkeen tekstiilejä ei ole enää saanut toimittaa kaatopaikoille, vaan ne on poltettu energiajätteenä. Vuoden 2024 jälkeen tekstiilien poltto kielletään kokonaan.

 

Työvaate on Globe Hopen yritystuotteille tyypillinen materiaali. Lukkala kertoo, että työvaatteesta hyödynnetään runsaasti yksityiskohtia uuteen lopputuotteeseen, jolloin tuote kertoo tarinan yrityksestä.

 

– Kun työvaatteesta valmistetusta repusta kurkistaa vaikkapa yrityksen vanha logo tai muu yksityiskohta, se on vahva viesti vastuullisuudesta.

 

– Kokemuksemme on myös opettanut, mitä materiaaleista kannattaa tehdä ja miten työstö tapahtuu. Prosessit ovat hioutuneet vuosien varrella ja tuotevalikoima on kirkastunut. Hyvä design ja funktionaalisuus ovat aina etusijalla, kiteyttää Lukkala.

 

Reppua ideoitiin yhdessä HKL:n kanssa ja se päätettiin toteuttaa Globe Hopen valmiin reppumallin pohjalta. Uuden tuotteen haluttiin muistuttavan entisestä elämästään työvaatteena. Työvaatteen taskut hyödynnettiin sellaisenaan repun taskuiksi ja vuoressa on puolestaan käytetty housuja. Reppu annetaan kuljettajille lahjaksi syksyllä 2018. Ne ovat arvokas muisto työntekijälle ajasta, jolloin työvaate on palvellut alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan.

 

HKL on Globe Hopen ensimmäinen yhteistyökumppani, jonka työvaatteet on kierrätetty maksimaalista hyötysuhdetta tavoitellen. Kaikki materiaalit; kankaat, vetoketjut ja napit on kierrätetty tehokkaasti. Liikelaitos on saanut projektista raportin, jonka se voi liittää osaksi vastuullisuusraporttiaan.

 
 
 
Latest update: 27.01.2020
  • Design From Finland
  • Repack
  • Paytrail
  • MasterCard
  • Visa