Kiertotalouden merkkipäivä White Monday

in BLOGI .

White Monday 25.11.2019 tuo ekologista kulutusajattelua vaihtoehdoksi ylikulutukselle. Kiertotalouden merkkipäivänä ei kasvateta jätekasaa eikä tuhlata luonnonvaroja.

Maailman ylikulutuspäivä oli tänä vuonna 29.7. – yhä edellisiä vuosia aikaisemmin. Ylikulutuspäivä on laskennallisesti päivä, jolloin ihmisten ekologinen jalanjälki ylittää maapallon biokapasiteetin, eli kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä.

Suomalaisten ylikulutuspäivä oli vuonna 2019 jo 5. huhtikuuta. Suomalaiset siis kuluttavat osansa maailman luonnonvaroista noin nelisen kuukautta maailman keskiarvoa aiemmin.

Maapallo ei kestä kulutustamme

Samaan aikaan erilaiset tutkimustulokset kertovat, että maapallo ei kestä nykyistä tuotanto- ja kulutustahtia. Hallitustenvälinen luontopaneeli IPBES on todennut, että ihmisten toiminta on merkittävästi muuttanut 75 prosenttia maapallon pinta-alasta. Tämä on tärkein syy ekosysteemien heikkenemiseen ja satojen tuhansien lajien uhanalaistumiseen.

IPCC:n eli hallitusten välisen ilmastopaneelin syksyllä 2019 julkaisema raportti varoittaa vakavista seurauksista, mikäli kasvihuonekaasupäästöjä ei saada rajoitettua.  Eräs huolestuttavimmista ilmiöistä on Etelämantereen mannerjäätikön pieneneneminen 155 miljardilla tonnilla vuodessa. Ilmiön merkitys on suuri, sillä arvioiden mukaan merenpinta voi nousta jopa metrin jo tällä vuosisadalla, mikä uhkaa satojen miljoonien ihmisten asuinsijoja.

- Meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin vähentää ylikulutusta, sillä ihmisten hyvinvointi on täysin riippuvaista luonnosta ja sen tarjoamista palveluista, kuten vedestä, ruoasta, rakennusmateriaaleista ja vaatekuiduista”, sanoo WWF:n Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Vuokraa, jaa, korjaa, kierrätä ja suosi kierrätettyä

Kulutuksen kasvu ei näytä tuovan onnea, ja monet kärsivät jo ilmastoahdistuksesta. Tarvitaankin perusteellista kulutuskäyttäytymisen muutosta. Siksi White Mondayn teema, eli tavaroiden ja materiaalien käyttöiän pidentäminen kiertotaloushenkisesti, on olennaisen tärkeää.

Ruotsista vuonna 2017 alkunsa saanutta White Monday -kampanjaa vietetään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Kiertotalouden merkkipäivänä 25.11.2019 yli 100 yritystä eri maista kutsuu tutustumaan kierrätystuotteisiin ja tarjoaa vuokraus- ja korjauspalveluiden tutustumistarjouksia. 

Esille nousee vaihtoehtoisia tapoja kuluttaa: uuden ostamisen sijaan tuotteita voi vuokrata, ostaa käytettynä tai korjauttaa. Mukana on yrityksiä, jotka keskittyvät raaka-aineiden käsittelyyn ja uusiojalostamiseen sekä innovaatioita, joissa pois heitetylle tuotteelle muokataan uusi käyttötarve.

”Pidentämällä jo tuotetun tuotteen käyttöikää, saadaan sen suhteellista hiilijalanjälkeä laskettua huomattavasti”, White Monday -kampanja kiteyttää kiertotalouden merkitystä.

Yhden roskasta tulee toisen aarre

Kiertotalouden uskotaan olevan the next big thing. Ellen MacArthur Foundationin arvion mukaan kiertotalousmarkkinoiden arvo on jopa 700 miljardia euroa

Nuoret kuluttajat ovat jo ottaneet kiertotalouden omakseen. Arvioiden mukaan milleniaalit ovat valmiita hankkimaan kierrätettäviä tuotteita ja käyttämään vuokrauspalveluita. White Monday keskittyy juuri tämänkaltaiseen kierrätyskuluttamiseen.

- White Monday on vaihtoehto Black Fridayn ylikulutukselle. Me esitämme kuluttajalle helpon tavan shoppailla hyvällä omatunnolla - ilman, että maapallo rasittuu, sanoo White Mondayn perustaja Henning Gillberg.

Omistaminen ja jatkuva shoppailu eivät välttämättä enää nosta statusta modernien kuluttajien keskuudessa.

Tekstiilien kierrätys säästää luonnonvaroja

Tekstiiliteollisuus on eräs saastuttavimmista teollisuudenaloista  - se aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä yhtä paljon kuin lento- ja laivaliikenne yhteensä. Suomessa kulutetaan 13-18 kiloa tekstiilejä asukasta kohden, ja tekstiilijätettä muodostuu Suomessa vuosittain arviolta 70-100 miljoonaa kiloa

Maailmanlaajuisesti valmistetuista vaatteista jopa 70 prosenttia päätyy polttoon ja kaatopaikoille.

Tekstiilijätteen hyödyntäminen uusiokäyttönä on vielä turhan vähäistä. Vain yksi prosentti kierrätetystä tekstiilistä on todellista kiertotaloutta, jossa vaatekuitu jatkojalostetaan uudeksi korkean arvon tuotteeksi, kuten kierrätysvaatteeksi.

Globe Hope on eräs harvoista kiertotaloutta toteuttavista yrityksistä, jotka hyödyntävät käyttökelpoista poistotekstiiliä. Globe Hope valmistaa laukkuja ja asusteita materiaaleista, jotka ovat vaarassa joutua hävikkiin tai ovat teollisuuden ylijäämää. Nummelassa toimiva yritys suunnittelee hylätyistä materiaaleista funktionaalisia ja aikaa kestäviä tuotteita, ja tarjoaa tuotteilleen takuun ja korjauspalvelun.

- Kiertotalous on muuttunut undergroundista mainstreamiksi yli 16 toimintavuotemme aikana, iloitsee alan pioneeri, Globe Hopen perustaja Seija Lukkala.

Globe Hope tukee White Mondayn tavoitteita sekä kannustaa ylikulutuksen sijasta vuokraamaan, jakamaan, korjaamaan, kierrättämään ja suosimaan kierrätettyä.

Mikä on White Monday? 

Aloite sai alkunsa Ruotsissa 2017 ja on tänä syksynä kasvanut kansainväliseksi liikkeeksi, jossa on mukana yli 300 yritystä, järjestöä ja vaikuttajaa ympäri maailman. Kaikki kampanjan tukijat sanovat ei Black Fridaylle ja kannustavat kestävään kuluttamiseen.

Miten White Monday -kampanjaan voi osallistua?

- Kokeile kiertotaloushenkistä palvelua tai tuotetta, löydät vinkkejä sivustolta: www.whitemonday.info.

- Seuraa somessa hashtagia #whitemonday nähdäksesi mitä muut keksivät paremman kulutuksen puolesta.

- Osallistu itse kampanjaan lataamalla someen kuva, jossa kerrot tukevasi aloitteen tavoitteita. Esimerkkejä viime vuodelta löytyy Instagram-tililtä @whitemonday2019.

- Pukeudu maanantaina 25.11. valkoiseen.

Tutustu White Mondayn ideologiaan, toimijoihin ja vaikuttajiin:

https://www.whitemonday.info/

Latest update: 20.01.2020
  • Maksutavat