Kestokassilla on väliä

in BLOGI .

 

Nyt tämäkin on tutkittu: mainoslippukankaasta valmistettu kestokassi on ekologisin! 

 

Neljä Turun ammattikorkeakoulun opiskelijaa selvitti viiden eri kestokauppakassin elinkaarenaikaista hiilijalanjälkeä. Selvityksen tuloksena uudelleenkäytetystä mainoslippukankaasta valmistettu kassi on ekologisin valinta, mutta vain silloin kun sitä todella käytetään. 

 

Miksi mainoslippukangas on sitten ekologisin? Kierrätysmateriaalista tehdyn lippukangaskassin elinkaaren tarkastelu alkoi valmiista, kertaalleen käytetystä kankaasta. Näin kestokassin hiilidioksidipäästöt jäävät huomattavan vähäisiksi. Tutkimuksessa huomioitiin, että käytöstä poistettu mainoslippu on jo elänyt oman aikansa. Muiden tutkimuksessa olleiden kestokassien ympäristörasitus syntyi pääosin neitseellisten materiaalien käytöstä.  

 

Tutkimuksessa huomioitiin myös se näkökulma, että muovilla on suhteellisen hyvä hyötysuhde poltossa. Näin ollen jos käytettyä materiaalia joudutaan käsittelemään paljon eikä sen laatu ole sittenkään tarpeeksi hyvää uusiokäyttöön, olisi polttolaitokseen vieminen sittenkin ollut paras ratkaisu.

 

Tutkimuksessa muistutettiin myös, että eri kestokassien vertailu voi olla hankalaa ja ympäristökuormitusta on monenlaista: jonkin tuotteen valmistukseen voidaan käyttää minimaalisesti vettä, mutta tuplasti enemmän energiaa kuin toiseen. Opiskelijat antavat varoittavana esimerkkinä luomupuuvillan, joka hyvältä kuulostavasta sertifioinnistaan huolimatta vaatii kasvaakseen ihan yhtä paljon vettä ja samanlaisia tuotantoprosesseja kuin tavallinen puuvilla. 

 

Kierrätetyn materiaalin käyttäminen uudessa tuotteessa on lähes aina kannattavampaa kuin neitseellisen käyttäminen, ellei sitä jouduta käsittelemään voimakkaasti ennen kuin se on taas käyttökelpoista. Tärkeintä on kuitenkin valita sellainen kassi, joka on käyttäjälleen tarkoituksenmukainen. On turha hankkia kaappiin tuotteita, joita ei koskaan tule otettua mukaan. Epäekologisin tuote kun on aina se, jota ei käytetä lainkaan.

 

Globe Hopen kestokassien valikoima perustuu kokonaan kierrätettyihin materiaaleihin. Olemme antaneet uuden elämän paitsi mainoslippukankaille, mutta myös käytöstä poistetuille purjeille sekä monille muille materiaaleille.
 

Lue koko tutkimusraportti

 
Latest update: 16.07.2019
  • Maksutavat