Kuka teki sinun laukkusi?

in BLOGI .


Lapsityö on yleinen ongelma tekstiilituotannossa. Kuluttajalle vastuullisen design-asusteen ostaminen voi olla yllättävän vaikeaa: joskus hinta on liian korkea, toisinaan sertifikaateista ei saa selkoa. Suomalaisuus ei sekään ole oikotie onneen: kotimaiset vaateyritykset menestyivät heikosti avoimuuteen keskittyvässä kansainvälisessä vastuullisuusarvioinnissa, jonka teetti Eettisen kaupan puolesta ry.
 

Onko shoppailu lempipuuhiasi tai tekeekö uusi laukku onnelliseksi? Laadukkaista design-tuotteista saa ja pitää voida nauttia hyvällä omatunnolla. Omantunnon tueksi kuluttajalla jää usein luu käteen, sillä tekstiilituotteen tuotantoketjut ovat pitkiä ja pimeitä. Jopa 70% Euroopassa myydystä tekstiilistä tuotetaan riskimaissa. Ostamisen ilo ja uuden laukun tuoma mielihyvä olisi täydellinen, ellei omatunto kolkuttaisi. Onko minun nautintoni takana lapsityövoimaa? Tuenko ostollani epäeettistä valmistusta?

 

Tiesitkö, että maailmassa on yli 150 miljoona lasta, jotka tekevät pitkää työpäivää pelloilla ja tehtailla?

Mistä tiedät, kuka sinun laukkusi on valmistanut?

 

Kuluttajilta kysyttäessä kukaan ei halua edistää lapsityövoimaa tai ylipäätään epäinhimillisiä työoloja, mutta ostohetkellä kysymys unohtuu. UNICEF teetti gallup-tutkimuksen, jossa se selvitti tulisiko Suomessa myydä lainkaan tuotteita, joissa on käytetty lapsityövoimaa. Yhdeksän kymmenestä oli sitä mieltä, ettei pitäisi. Mistä sitten tiedän, kuka minun laukkuni on valmistanut?

 

Tekstiilituotteiden kohdalla sääntely on olematonta: valmistajien ei tarvitse paljastaa tuotantoketjujaan vaan voimassa ovat viidakon lait.

 

Leikki on lapsen työtä

Tänään, 12.6. vietetään kansainvälistä lapsityön vastaista päivää. YK:n alainen kansainvälinen työjärjestö ILO aloitti lapsityön vastaisen päivän viettämisen tuodakseen esiin lapsityöläisten kokemaa ahdinkoa ja kootakseen yhteen hallitukset, työ- ja kansalaisjärjestöt, sekä miljoonat ihmiset maailmanlaajuiseen toimintaan lapsityövoiman käytön lakkauttamiseksi.

 

Me Globe Hopella voimme kertoa, että valmistamamme laukut, reput ja muut asusteet on valmistettu lähituotantona Suomessa ja Virossa. Ompelijamme ovat täysi-ikäisiä ja maksamme heille palkan, jonka he ovat ansainneet ja noudatamme työaikalainsäädäntöä. Emme myöskään hyväksy valmistukseen materiaaleja, joiden alkuperää emme tunne tai teetä työtä, jonka hankintaketju jää epäselväksi.

 

Leikki on lapsen työtä – ne 150 miljoonaa lasta, jotka raatavat nyt pelloilla tai kuumilla tehtailla ja valmistavat tekstiilejä, keräävät papuja tai korjaavat satoa ansaitsevat parempaa. Kuluttajana voit vaikuttaa vain valinnoilla. Osta sinäkin vastuullinen tuote – oli se sitten tarpeellinen vaate, uusi laukku tai suklaata lahjaksi.

 

Näe hieman vaivaa ottamalla selvää – jokainen lapsuus eletään vain kerran. Suomi on sitoutunut edistämään ihmisoikeuksia koskevaa yritysvastuuta. Uuteen hallitusohjelmaan on saatu kirjaus ihmisoikeuksia koskevan yritysvastuulain valmistelusta. Toteutuessaan laki varmistaisi sen, että etenkin suuret valmistajat joutuvat tekemään näkyväksi hankintaketjunsa, jolloin kilpailuetua ei saa epäeettisillä valinnoilla, vaan vastuullisuuden täytyy perustua todellisiin näyttöihin.

Latest update: 23.07.2019
  • Maksutavat