Pikavauhtia kaatopaikalle vuoden turhakkeena

in BLOGI .

YouTube-vaikuttaja Kalenterikarju kävi tutustumassa Globe Hopen vastuulliseen tuotantoon. Katso video!

 

Myyntiennätyksiä, vaateläjiä, viikoittain vaihtuvia valikoimia. Pikamuoti on noussut puheenaiheeksi tänä syksynä Suomessa.

Syksyn 2019 ostoskeskushuumassa on nähty ennennäkemätöntä avajaisryntäystä. Vastikään Suomeen rantautuneet, edullista ja nopeasyklistä muotia tarjoavat kansainväliset vaateketjut ovat tehneet myyntiennätyksiä Helsingissä. Suomalaiset ovat tarttuneet innokkaina uusien vaatemerkkien tarjouksiin, ja jälki on ollut joskus jopa karua.

Esimerkiksi Iltalehti kertoi, miten uutuuksia katsastellut muodin opiskelija järkyttyi avajaisryntäyksen pikamuotikaaokseen. Helsingin sanomien jutussa Aalto-yliopiston muodin tutkimuksen professori Annamari Vänskä totesi, että kyse on muodin sijasta riistosta.

Eräässä Helsingin uusista kauppakeskuksista kansainvälinen nuorisomuotiin keskittynyt vaatemerkki myy t-paitoja muutamalla eurolla ja farkkuja kympillä. Kauppakeskuksen avajaisten jälkeen näkyi mediassa kuvia, joissa värikkäät vaatepinot olivat sortuneet sikin sokin pursuaviksi läjiksi myyntipöydille ja lattialle.

Näystä tuli vaikutelma, että edulliset hinnat ovat laskeneet vaatteen arvostusta niin, että tuotteesta on vaarassa tulla käyttökelvotonta jo ennen kuin sitä on ehditty myydä. Halvan hinnan lisäksi muodin lyhyen elämän syynä on vaatemallistojen entistä nopeampi kierto. Eräässä uusista Suomeen tulleista vaatemerkeistä valikoima uusiutuu joka toinen viikko.

Halpa hinta yhdistettynä lyhyeen kiertoon nostaa esiin kysymyksen, mihin pikamuoti päätyy ja millainen on vaatteen kiertokulku.

Viattoman oloinen t-paita onkin resurssisyöppö ahmatti

Maailmassa viedään kuorma-autollinen käytettyä tekstiiliä poltettavaksi tai kaatopaikalle joka sekunti brittiläisen Ellen MacArthur -säätiön tutkimuksen mukaan. Siis joka sekunti!  Circular Fibres Intiative -raportti kertoo, että 73 prosenttia maailman vaatteista hävitetään kierrättämisen sijaan. Eli reilusti yli puolet tuotetusta tekstiilistä muuttuu jätteeksi, sen sijaan että se jatkaisi elämäänsä kierrätyksen tai materiaalin jatkokäytön kautta.

Vaatebisneksen käytännöt eivät tunnu vastaavan nykyajan ekologisuuden vaatimuksia. Surullista kyllä vaateteollisuus on yksi maailman saastuvimmista teollisuuden aloista, sillä sen hiilijalanjälki on suurempi kuin lento- ja laivaliikenteen yhteensä. YK:n mukaan 20 prosenttia maailman jätevedestä ja 10 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä aiheutuu muodin tuotannosta.

Millainen ongelma kasa värikkäitä paitoja, jotka lähes uutena ovat vaarassa muuttua jätteeksi, oikeastaan on? Yhden t-paidan valmistus kuluttaa vettä yli 2700 litraa, mikä vastaa yhden ihmisen juomaveden määrää noin 2,5 vuoden ajan. On myös laskettu, että puuvillakuitukilon tuottaminen aiheuttaa 12 kilon hiilidioksidipäästöt.

Farkkujen valmistukseen taas kuluu WWF:n mukaan yli 10 000 litraa vettä, mikä vastaa yhden ihmisen 17 vuoden juomavesiä. Mikä määrä elintärkeää nestettä, josta on yltyvä pula eri puolilla maailmaa, hurahtaa yhden vaatekappaleen maailmaan saattamiseen!

Vuoden turhake ei vastaa ajan henkeen

Vaatteiden kulutus on ollut nousussa ja käyttöaste laskussa koko maailmassa jo vuosikymmeniä, kertoo Vihreä lanka- lehti. Mittavimmat ilmastosäästöt syntyisivät, jos harvempia vaateita käytettäisiin pidempään. ”Määrästä laatuun -muutos olisi iso mullistus vaateteollisuudelle”, tiivistää vaatevaikuttaja Rinna Saramäki tilanteen Vihreän langan artikkelissa.

T-paidat valmistetaan yleisesti luonnosta peräisin olevan puuvillan ja keinokuituisen elastaanin sekoituksesta, Neitsytpuuvilla kuluttaa runsaasti vettä ja maa-alaa, kun taas tekokuiduista irtoaa mikromuovia veteen. Joustava elastaani on kiistanalainen materiaali, koska se lyhentää vaatteen käyttöikää sekä hankaloittaa vaatehuoltoa ja kierrätystä, kuten trashionista Outi Les Pyy on osoittanut blogissaan.

Pikamuoti valittiin vuoden 2018 turhakkeeksi Suomen luonto -lehden arvioinnissa, johon yleisö oli lähettänyt ehdotuksiaan. Nousevassa trendissä on siis tiedostavien kuluttajien joukko, jonka arvoja halvalla myytävä lyhyen kierron vaatemallisto ei vastaa. Silti tarjoukset houkuttelevat, mikä näkyy shoppailuennätyksissä. Hintakilpailu on hämärtänyt ymmärrystä vaatteiden oikeista kustannuksista.

Eetti ry:n mukaan ompelija saa t-paidan hinnasta vain 0,4 prosenttia – on säälittävää edes laskea paljonko se on alle 5 euron t-paidasta. Fakta on, että halpoja vaatteita tehdään luonnon ja ihmisten kestokyvyn kustannuksella.

-    On vain yksi maapallo ja yhdet luonnonvarat, siksi suljettu kierto on kulutuksen ainoa mahdollisuus. Jokaisella kulutuspäätöksellä on merkitystä, sanoo ekosuunnittelun pioneeri Seija Lukkala Globe Hopesta.

Ratkaisuksi hidas elämä ja kestävä design

Monien alaa seuraavien asiantuntijoiden mielestä vaateteollisuuden ratkaisuksi nousee väistämättä tekstiilimateriaalien kierrättäminen ja uusiokäyttö. YLEn jutussa Aalto-yliopiston johtamisen professori Minna Halme kehottaa vaatetehtaita ottamaan tekstiilit takaisin kiertoon ja tekemään kuiduista kestävämpiä.

Globe Hope valmistaa laukkuja ja asusteita materiaaleista, jotka ovat vaarassa joutua hävikkiin tai ovat teollisuuden ylijäämää. Globe Hope suunnittelee hylätyistä materiaaleista funktionaalisia ja aikaa kestäviä tuotteita, jotka valmistetaan lähituotantona Suomessa ja Virossa.

Kestävää kehitystä käsittelevä Youtube-vaikuttaja Kalenterikarju vieraili Globe Hopen tehtaanmyymälässä ja jutteli yrityksen perustaja Seija Lukkalan kanssa vastuullisesta vaatebisneksestä. Keskustelussa tiivistyi tarve hitaammalle muodille ja kestäville kulutusratkaisulle.

Videosta selviää, mitä Globe Hope tekee vaikkapa käytetystä messumatosta. Jos yhden kerran messuilla käytetystä matosta ei tehtäisi ajatonta ja kestävää Huurre-laukkua, maton kohtalona olisi suurella todennäköisyydellä päätyä kaatopaikalle. Materiaalien uusiokäytössä vain mielikuvitus on rajana -  millainen olisi vaikkapa tietokoneen osista tehty hame?

Latest update: 27.01.2020
  • Design From Finland
  • Repack
  • Paytrail
  • MasterCard
  • Visa