Kulutusjuhlaa luonnon hinnalla?

in BLOGI .

                                                                                                                                             

 

IPBES:n biodiversiteettiraportti on karua luettavaa. Luonnon monimuotoisuus vähenee on nopeammin kuin mitä on osattu ennustaa.  Jopa miljoona eliölajia, kasvia tai eläintä on joko uhattuna tai vaarassa tuhoutua kokonaan. Mitä me voimme tehdä – mitä sinä voit tehdä ja miksi monimuotoisuudella on merkitystä?

 

Pelkästään Suomessa on noin 2700 uhanalaista lajia ja merkittävin syy sille on metsissä tapahtuvat muutokset. Globaalisti katsottuna tilanne on paljon pahempi. Yli miljoona eläintä tai kasvia kuolee YK:n arvion mukaan sukupuuttoon. Sama meno ei voi jatkua. YK:n vuonna 2010 laatimat hankkeet biodiversiteetin turvaamiseksi ovat epäonnistuneet lähes kaikki.

Muutokset ekosysteemissä ulottuvat kaikkeen mitä teemme ja ravintoketjulla on todellakin merkitystä.  

Jos luonnon monimuotoisuus heikkenee, koko ekosysteemi kärsii. Luonto on pääomamme: se puhdistaa ilmaa, tuottaa ravintoa sekä takaa pölytyksen ja sitä kautta kasvien ja eläinten olemassaolon. Kasvien ravintoketju on pitkä ja ulottuu siihen, mitä ihminen viime kädessä kuluttaa. Mutta mitä me sitten olemme tehneet?

Maailman väkimäärä on ollut jo pitkän aikaa tasaisessa kasvussa, samoin kuluttaminen.  Jos sama meno jatkuu, pelkästään tekstiilien kulutus kasvaa 63% vuoteen 2030 mennessä. Maapallon kantokyky ei riitä – muutosta tarvitaan niin lainsäädännössä kuin kulutustottumuksissa. Pian länsimaiset kulutusjuhlat luonnon kustannuksella ovat ohi. Meillä on vain yksi maapallo.

Mitä me voimme tehdä? Vastuu kuuluu niin sinulle kuin meille  – yhteiskunnille, valtioille, yrityksille kuin kuluttajille. Jokainen muutos kulutuksessa on teko kohti kestävämpää maapalloa.

 

Pysähdy – ja mieti!

Mieti, mitä todella tarvitset? Erota todellinen tarve kertaluonteisesta halusta. Kysy itseltäsi,  

voiko halpa olla oikeasti laadukas? Jos tarjous on liian hyvä ollakseen totta, sitä se yleensä on. Näe metsä puilta ja rohkene valita vastuullisesti. Kukkarosi ei kevene sen enempää, kun teet harkittuja ostoksia.

 

Kun tekstiilituote menee rikki, mieti voitko korjata sen itse vai  tarvitsetko siihen apua. Sano ei kertakäyttökulttuurille. Kun sinulle tarpeeton tekstiili on tiensä päässä, tarjoa sille uusi elämä. Kierrätä, älä tuhoa. Tekstiilien kiertotalous kehittyy kovaa vauhtia ja materiaaleille löytyy aina uusi elämä.

 

Älä sulje silmiäsi viherpesulta, vaan ota selvää taustoista. Vastuullisuus on enemmän tekoja kuin sanoja. Yhä useampi tekstiili tuotetaan jo vastuullisesti, mutta kaikki ei ole sitä miltä se näyttää.

 

Mitä me Globe Hopella teemme?

Valmistamme tuotteemme jalostamalla jo olemassa olevia materiaaleja uusiin käyttötarkoituksiin. Haluamme tarjota aidosti vaihtoehtoisen tuotteen niille, jotka eivät halua kuluttaa neitseellisiä materiaaleja.  Mallistomme koostuu ainoastaan materiaalista, joka on päätynyt meille kierrätyksen kautta: käytöstä poistettuja tekstiilejä, tekstiiliteollisuuden ylijäämäkankaita sekä erilaisia kovia materiaaleja. Vain vetoketjut ja lisätarvikkeet hankimme uutena, jotta ne kestävät aikaa.

Korjaamme rikkinäiset tuotteet veloituksetta kuuden kuukauden ajan. Tarjoamme lisäksi tuotteille omakustanteista korjauspalvelua maksimoidaksemme tuotteen käyttöikää. Parhaimmillaan valmistamamme tuotteet säilyvät vuosikymmeniä, kun niitä hoidetaan säännöllisesti.  

Vaikutamme lainsäädäntöön sekä Suomessa että Euroopan unionissa tuomalla esille epäkohtia, joilla vastuuttomasti toimivat yritykset saavat epäreilua kilpailuetua.  Osallistumme julkiseen keskusteluun ottamalla kantaa sekä ympäristöasioihin että ihmisoikeuksiin. Tekstiiliteollisuus on keskittynyt Aasiaan, jossa hankintaketjut ulottuvat syvälle ja jäävät kuluttajalta piiloon.

Tuotamme lähellä – Suomessa ja Virossa. Uskomme, että hankintaketjulla on merkitystä ja haluamme tuoda näkyväksi sen, että lähellä tuotettu on aina ekologisempi ja eettisempi vaihtoehto. Meille on myös tärkeää, että työstä maksetaan sellainen palkka, jolla tulee toimeen.

 

 

Kuva: Emilia Hoisko Photography

Latest update: 25.07.2019
  • Design From Finland
  • Repack
  • Paytrail
  • MasterCard
  • Visa