Yritysvastuulaki Suomeen – Ykkösketjuun

in UUTISET .
Yritystoiminnalla ja kansainvälisellä kaupalla on valtava merkitys ihmisoikeuksien toteutumisessa. Yritykset tuottavat tarpeellisia tuotteita, palveluita ja innovaatioita, työllistävät ja maksavat veroja, jotka mahdollistavat valtioille esimerkiksi koulutuksen ja terveydenhuollon järjestämisen. Joskus kolikolla on kuitenkin kääntöpuoli, ja kansainvälisissä arvoketjuissa saatetaan polkea esimerkiksi lasten, työntekijöiden ja yhteisöjen oikeuksia.
 

Yhä useammat kuluttajat haluavat luottaa siihen, että ostettujen tuotteiden taustalla ei ole lapsityövoimaa, pakkotyötä tai muita ihmisoikeusloukkauksia. Vastuullisuusväitteiden viidakossa liikkuva yksittäinen kuluttaja ei kuitenkaan voi itse olla vastuussa yritystoiminnan ihmisoikeusvaikutuksista. Kansainvälisten sopimusten ja ihmisoikeusstandardien perusteella vastuu ihmisoikeuskysymyksistä tuotteiden ja palveluiden takana on poliittisilla päättäjillä ja yrityksillä.

Monet yritykset noudattavat ihmisoikeuksia koskevaa huolellisuusvelvoitetta vapaaehtoisesti jo nyt. Edelläkävijäyritykset esimerkiksi kartoittavat ihmisoikeusriskejä, auditoivat alihankintaketjujaan, käyttävät vastuullisuussertifioituja raaka-aineita tai tekevät yhteistyötä ammattiliittojen kanssa. Valitettavasti kaikki eivät kuitenkaan toimi näin, ja vastuuttomat yritykset voivat edelleen saada epäreilua kilpailuetua ihmisoikeuksia polkemalla. ​Yhden yrityksen vastuuton toiminta voi myös tahrata samaan arvoketjuun kuuluvien muiden yritysten tai jopa saman alan toimijoiden maineen.

Kuten kaupassa ostoksia tekevien kuluttajien, myös yritysten tulee voida luottaa kauppakumppaniensa ja kilpailijoidensa toimintatapojen asianmukaisuuteen. Reilut, kansainvälisiä ihmisoikeusperiaatteita noudattavat markkinat ovat myös yritysten etu. Ranskassa, Sveitsissä, Hollannissa ja monissa muissa maissa yritystoiminnan ihmisoikeushaasteita on lähdetty ratkaisemaan luomalla yrityksille lainsäädännöllisesti sitova ihmisoikeuksia koskeva huolellisuusvelvoite. Me haluamme nostaa myös Suomen ykkösketjuun, yritysvastuun edelläkävijäksi. Ihmisoikeudet ovat liian tärkeitä jätettäväksi pelkän vapaaehtoisuuden varaan.

#ykkösketjuun on kansalaisten, kansalaisjärjestöjen, yritysten ja ammattiyhdistysliikkeen yhteinen kampanja, jota koordinoi yritysvastuujärjestö  Finnwatch. Mukana kampanjassa on jo yli 80 toimijaa. Kampanja tavoittelee Suomeen sitovaa lakia yritysten ihmisoikeusvastuusta. YK:n ohjaaviin periaatteisiin pohjautuva laki velvoittaisi yritykset selvittämään omat ihmisoikeusvaikutuksensa sekä vähentämään mahdollisia kielteisiä vaikutuksia.

 
Latest update: 24.01.2020
  • Design From Finland
  • Repack
  • Paytrail
  • MasterCard
  • Visa